Mäklare mot byråkrater – en fråga om språk

 

Att språket gör tjänstemannen har jag förmodligen upprepat både en och två gånger på denna blogg, genom mer eller mindre originella omskrivningar. Aldrig kan jag väl sluta hylla kanslisvenskans oändliga nyansrikedom och exakthet, eller för den delen dess nästan obegränsade möjligheter till språkliga akrobatkonster. Extra tydligt framstår dess karaktärsdrag när man ställer den bredvid någon annan särpräglad språkstil. Det är därför just vad jag ska göra här.

 

På senare tid har jag med stigande fascination och en del frustration bekantat mig med huvudstadens s.k. bostadsmarknad och därigenom blivit översköljd med bostadsmäklarnas ganska egensinniga språkbruk. Det kan möjligen röra sig om kanslispråkets rena antites, för där tjänstemännens språk strävar efter tydlighet och är befriat från alla värdeladdade ord, syftar mäklarnas språk snarare på fluffa till verkligheten och klä den i ett genuint värdeladdat, okritiskt och översvallande ordglitter. Alla som förstrött bläddrat i tidningarnas bostadsbilagor vet att mäklarna upphöjt eufemismen till en skön konst. En fallfärdig lägenhet är "en dröm för den händige", renoveringsbehov omformuleras som "potential" och en trång lägenhet kallas "yteffektiv". Efter ett tag lär man sig vad orden betyder. Nedan följer ett experiment där jag försökt översätta en mäklares beskrivning av en tvårummare i Gröndal till korrekt kanslisvenska.

 

Mäklaren: Denna perfekt planerade 2:a stoltserar med högt gavelläge, fräscha ytskikt, lättmöblerade ytor & strålande ljusinsläpp tack vare fönster i 3 väderstreck.

Tjänstemannen: Lägenheten, som har två rum och kök, är belägen på andra våningen vid byggnadens gavelsida, vilket ger gott ljusinsläpp då fönster är placerade i tre väderstreck. Ytskikten är i gott skick.

Kommentar: "Lättmöblerad" går bort, det är varken objektivt eller sant.

 

Mäklaren: I charmiga Gröndal finns denna välplanerade och ljusa gavellägenhet. Här bor ni högt och har en härlig utsikt över träd och grönska från fönster åt tre håll. Den mysiga lägenheten är dessutom snygg och fräsch och utanför är det grönt och skönt. Läget är riktigt bra med närhet till stan samt natur och vatten.

Tjänstemannen: Den ljusa och relativt ändamålsmässiga lägenheten är belägen i Gröndal, på gångavstånd från Hornstull. Läget i området är högt och från några av fönstren är siktförhållandena goda. Lägenheten kan upplevas som hemtrevlig och såsom varande i gott skick. Utanför finns riklig vegetation. Naturområden och sjöar finns i närområdet.

Kommentar: "Grönt och skönt"? Nä, kommunstyrelsen har dessvärre ingen förståelse för barnsliga språklekar. Mysig, snygg och fräsch är inte heller särskilt precisa uttryck.

 

Mäklaren: I alla rum ligger fin parkett och färger går i vitaste vitt. Den välkomnande hallen har praktiskt avhängning direkt i entrén och ger en inbjudande öppning till övriga rum. Vardagsrummet är väl tilltaget och ger god plats för soffgrupp och även en matgrupp om så önskas. Sovrummet är rogivande med gott om plats för en rejäl säng. Här finns också en praktisk garderobsvägg med god förvaring. Badrummet har kaklade väggar och erbjuder ett avkopplande badkar.

Tjänstemannen: Alla rum utom badrummet har ekparkett. Väggarna är vitmålade. I hallen finns en klädhängare. Vardagsrummet har plats för en soffgrupp och en matplats. Sovrummet har plats för en större säng, dock ej en dubbelsäng, samt inrymmer en garderobsvägg. Badrummet har kaklade väggar, plastgolv och ett badkar av standardmodell.

Kommentar: Här finns det mycket skoj. Hur skiljer sig vitaste vitt från vanligt vitt? Och att det finns plats för avhängning av kläder i hallen vid entrén får väl betraktas som ganska normalt? Rogivande sovrum? Tja, det hade fyra väggar, ett golv, ett tak och ett fönster. Och jag kunde heller inte se vad det var för speciellt med badkaret som gjorde det mer avkopplande än ett genomsnittligt badkar.

 

Mäklaren: Läget är helt fantastiskt bra på lugn återvändsgata. Alldeles intill ligger Gröndals Centrum med allt ni behöver. Här finns mataffärer, pizzeria, sushi, flera caféer, restaurang och småbutiker. Här går också tvärbanan som tar er antingen till Alvik eller till Liljeholmen där tunnelbanans röda linje möter upp. Bussar trafikerar även området. Gröndal är en gemytlig liten småstadsidyll mitt i den kungliga huvudstaden.

Tjänstemannen: Fastigheten ligger vid en lågt trafikerad återvändsgata. I närområdet ligger Gröndals centrum med ett relativt stort utbud av offentlig och kommersiell service. Området trafikeras av tvärbanan och av bussar. Gröndal upplevs av många som en tilltalande boendemiljö då området kan sägas besitta vissa småstadskvaliteter trots den omedelbara närheten till Stockholms centrala delar, där även det kungliga slottet är beläget.

Kommentar: Här flödar det över. Fantastiskt är ett fullkomlig otänkbart ord i en tjänsteskrivelse. Och visst är det hyggligt av tunnelbanans röda linje att möta upp i Liljeholmen, som en pålitlig gammal kompis. Slutklämmen är mördande mäklarklyschig, och det får väl betraktas som en riktig bedrift att klämma in både gemytlig småstadsidyll och kungliga huvudstaden i samma mening. Dock är det väl att töja lite väl mycket på geografins gränser att påstå att Gröndal ligger mitt i Stockholm.

 

Jag tror att mäklarna bygger upp sina annonser genom att först samla på sig ett antal välljudande adjektiv, så många och så positiva som möjligt, och sedan konstruera meningar kring dessa. Vi kommuntjänstemän bygger hellre våra meningar kring substantiv, ja vi har rentav en förkärlek för att göra om verb till substantiv och plocka in ett mer neutralt verb istället, varvid meningens tyngdpunkt flyttas från verbet till substantivet. Exempel: där en vanlig svensk säger "gatan har sandats" så säger kanslisten "sandning av gatan har utförts". Det känns tryggare att prata om lätt klassificerade aktiviteter än att låta dessa få eget liv i form av aktiva och upproriska verb. För den som tycker att sådana här hårklyverier är underhållande (det måste väl vara i stort sett alla?) vill jag rekommendera den klassiska språkvårdsboken "Riktig svenska - en handledning i svenska språkets vård" som gavs ut första gången 1939. Författare är språkforskaren Erik Wellander och som titeln antyder är den en uppvisning i förstklassig språkfascism. Jag föreställer mig vilket fantastiskt samhälle vi skulle leva i om alla svenskar kunde plöja igenom denna bok och tillägna sig allt som står i den. Kommunikationen människor emellan skulle gå så lekande lätt och friktionsfritt att blotta tanken nästan är svindlande. I själva verket är det nog inte så många fler än Erik Wellander själv som har kunnat tillägna sig allt han skriver om. Men boken är omåttligt underhållande för oss språknördar. Ett helt kapitel handlar om kanslispråket, och jag avslutar denna text med ett citat från just det kapitlet:


Man brukar skämta med kanslispråkets pinsamma noggrannhet i uttrycken. Denna är emellertid i det hela väl grundad. Det är ingenting löjeväckande i en bestämmelse, som säger, att till riket må införas "allenast kräftor, som i längd hålla minst 9 centimeter, räknat från spetsen av pannbenet till fasta kanten av mellersta stjärtfenan". Noggrannheten är icke större än som behövs - det är gott om dem, som vilja missförstå.

 

Det är så sant som det var skrivet. Och lägenheten i Gröndal gick för en miljon fyrahundrafemtiofem tusen svenska kronor till någon bättre bemedlad. Och Erik Wellander tassade vidare 1977. 
 

Essingeleden ur grodperspektiv. Nära Gröndal.
 


Kommentarer
Postat av: Sara

Minns du initiativet med författare (typ Brunner?) som i bostadsbilaga fick äran att gå loss som mäklarflummare? Jag minns bara att det var märkligt, men kom att tänka på det nu. Det är intressant med alla de intetsägande eller flytande värdeorden. Det är intressant med orden man inte vet om de vet själva vad de betyder. Nedstrykningsmetoden är också intressant att praktisera.



Nån gång ska jag prata med dig om hur planerarutbildningen förhåller sig till arkitektutbildningen också. Kom ihåg det om jag glömmer.

2008-12-04 @ 23:01:13
URL: http://hamna.blogsome.com
Postat av: Sara

P.S. När bytte du tagline (eller var det heter)? Den är strålande.

2008-12-04 @ 23:02:36
URL: http://hamna.blogsome.com
Postat av: Ludvig

Jag minns ej, men hade jag läst det så hade jag nog gjort det, det låter som ett lika spännande som skrämmande experiment.

Planering jämfört med arkiektur ska jag gladeligen hålla en liten föreläsning om närhelst vi ses!

2008-12-05 @ 08:14:09
URL: http://papperspalatset.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0